Tag Archives: 2ndyearproject

My First House “Studio Home for an Industrial Designer”

çıktı leyloş

Advertisements

Studio Home Proposals

Hey everyone,

Now, I’ll mention about the first proposals of my final project of this semester. It consists of just my first ideas. First of all, I wanted to make interactive spatial conditions in my house. The previous scenario wasn’t changed, still there are two permanent subjects: industrial designers who design small decorative furnitures.  I didn’t want to isolate housing and working area. I tried to make an very experiential space. I want people and spaces have relationships between eachother by means of transparent surfaces and different rectangular forms. There is one common space in the open space (courtyard). Privacy in this house is approaching to this experiential space. The all private areas make a connection with this space. So, it creates a circulation between  working and living spaces. By the way, in the east part of the ground level of this house there is a continuity and transparency throughout the that zone. So, users can  always have a control of their house and experience during the whole day. The other details of these ideas are written in the diagrams.

Here, there are some drawings and diagrams of my proposals that I presented in the first pre-jury. (The scale of all drawings is 1/200)

This the site plan:

re

Plans;

Elevations and sections;

aREw weeee

diagram

MYSCAN_20150417_0006

This is the concept model;

 There is a densier condition in my composition.These densier conditions have effects on the side spaces.



Kayakoy Workshop

Hi there, some weeks ago we went to an excellent village located in Fethiye in Mugla. It’s an amazing city and it is near the Ege Sea. Village’s name is Kayaköy. It  consists of two different settlement. There are many historical houses there which were built in 19th century. They were set on the slopes and they creat a great view! 

When I talk about why we were in Kayaköy, we went there to learn how to make a relievo of an old building. First, we drew just it’s outline without measurement and then, we used some different tools to measure the exact dimensions and levels. When we came back to school, we redrew them in AutoCAD.

After that our professor actually wanted us to produce a restaurated structure in an really old building. We didn’t touch the original and existing construction. If you remember the our final project of this semester, we tried to make a workshop for our industrial designers who comes from our scenarios. We assumed  that they go to Kayaköy to work for four months. So, we tried to design a workshop house for them according to existing spatial conditions. 

Here there are some photos of the house that our professors chose;

In my proposal, the construction that I designed is located inside of existing structure. I used concrete walls and glass which enclose inside. I didn’t use any methods of completing the existing walls or other elements. But, I use the information of that old building. For instance, I extended the structure in hollow parts of existing building. And also these parts create another and experiential space in outside. The whole structure consists of simple rectangular forms. In the entrance there is a huge box which is transition space; staircases and it’s surface which is front of the studio parts is transparent to make a visual sense and interaction with that working area. Also, there is a terrace in the service space of old building. In this space at the ground level there is also open space; courtyard. By the way, I used sliding and transparent door not to prevent transition spaces and to create a continuous permeable spaces.

These are the plans of each floors, elevations and section drawing;

Fullscreen capture 4142015 100205 AM Fullscreen capture 4142015 101520 AM ssssssss

This is the site’s plan (vicinity);

dffffff

Analysis of Dikmen Valley and Patterned Episodes in-between

First of all, I observed the whole valley in detail. Then, I focused on some sections of it.  There are some differentnesses in the meaning of geographical and social and experiential sense. Generally, the bottom of the valley is used, but in some parts, the sides of it can be experienced physically. Level differences are frequently changing. There are some accessibility from the sides. Besides, there are 2 mosques, funfair, theatre and cafes, so some spaces of it are more gathering space. According to my observations, there is always a continuity in terms of gathering spaces ( welcomed ones) and accessibility. As I said in the previous survey, our site is like niche which goes to different direction. I realized that it creates an interruption. There is a discontinuity. That’s why, I wanted to make a continuity towards to endpoint of our site. I wanted to remain this quality of this valley. Therefore, I wanted to make a rupturing then, people can really stop when they come to the our site. By the way, there is a mosque and school in our site, so they are also reasons to stop there. Actually, the other stuff like funfair and theatre weren’t reason to stop in the valley, because people have a choice to continue to the experience the valley. They can still walk from the sides of this social places. So, the space that I want to create will be different.

Here, there are some photos of the model of our site;

These are my sketches which shows the analysis and sectional scenarios

Untitled-4

Untitled-2MYSCAN_20141125_0001

In-between Space : Corridor

Hi everybody,

Today, I’ll mention about my first human scale project. This project is also about corridor but this work is individual. We were expected to consider the broader territory of architecture which is shaping the form, relations between spaces and sensory effects. We should have created two landscapes which are totally different from each other. They were named as hard landscape and soft landscape.  We tried to design our elements (corridor) considering in-between the hard landscape and the soft landscape, on the hard landscape and on the soft landscape.

I tried to make a design fullfilling these three conditions. I designed two opposite landscapes. And each landscape has different functions in itself. For in-between conditions I made a corridor. So, it became an in-between space with the help of spatial experiences and relationships between two different landscapes. This in-between space created a combination and interaction with the side zones(landscapes). The corridor acted differently on the opposite landscapes because of their conditions. Surfaces of this corridor were created with different techniques. So, it had spatial experiences and qualities of these both landscapes, then it could become an in-between space. Additionally, generally common corridors are too narrow and closed. So, I decided to make a wide and open corridor by using transparent surfaces and open zones. Therefore, the experiences of two landscapes could be revealed. In this corridor, people can experience daylight and outside as visual. I considered to making a sense. It wasn’t a physical experience in every zones but mostly visual and auditory experiences.

Here, there are some photos of my model, diagrams and technical drawings.

Page 1