Tag Archives: jury

Studio Home Proposals

Hey everyone,

Now, I’ll mention about the first proposals of my final project of this semester. It consists of just my first ideas. First of all, I wanted to make interactive spatial conditions in my house. The previous scenario wasn’t changed, still there are two permanent subjects: industrial designers who design small decorative furnitures.  I didn’t want to isolate housing and working area. I tried to make an very experiential space. I want people and spaces have relationships between eachother by means of transparent surfaces and different rectangular forms. There is one common space in the open space (courtyard). Privacy in this house is approaching to this experiential space. The all private areas make a connection with this space. So, it creates a circulation between  working and living spaces. By the way, in the east part of the ground level of this house there is a continuity and transparency throughout the that zone. So, users can  always have a control of their house and experience during the whole day. The other details of these ideas are written in the diagrams.

Here, there are some drawings and diagrams of my proposals that I presented in the first pre-jury. (The scale of all drawings is 1/200)

This the site plan:

re

Plans;

Elevations and sections;

aREw weeee

diagram

MYSCAN_20150417_0006

This is the concept model;

 There is a densier condition in my composition.These densier conditions have effects on the side spaces.



Analysis of Dikmen Valley and Patterned Episodes in-between

First of all, I observed the whole valley in detail. Then, I focused on some sections of it.  There are some differentnesses in the meaning of geographical and social and experiential sense. Generally, the bottom of the valley is used, but in some parts, the sides of it can be experienced physically. Level differences are frequently changing. There are some accessibility from the sides. Besides, there are 2 mosques, funfair, theatre and cafes, so some spaces of it are more gathering space. According to my observations, there is always a continuity in terms of gathering spaces ( welcomed ones) and accessibility. As I said in the previous survey, our site is like niche which goes to different direction. I realized that it creates an interruption. There is a discontinuity. That’s why, I wanted to make a continuity towards to endpoint of our site. I wanted to remain this quality of this valley. Therefore, I wanted to make a rupturing then, people can really stop when they come to the our site. By the way, there is a mosque and school in our site, so they are also reasons to stop there. Actually, the other stuff like funfair and theatre weren’t reason to stop in the valley, because people have a choice to continue to the experience the valley. They can still walk from the sides of this social places. So, the space that I want to create will be different.

Here, there are some photos of the model of our site;

These are my sketches which shows the analysis and sectional scenarios

Untitled-4

Untitled-2MYSCAN_20141125_0001

In-between Space : Corridor

Hi everybody,

Today, I’ll mention about my first human scale project. This project is also about corridor but this work is individual. We were expected to consider the broader territory of architecture which is shaping the form, relations between spaces and sensory effects. We should have created two landscapes which are totally different from each other. They were named as hard landscape and soft landscape.  We tried to design our elements (corridor) considering in-between the hard landscape and the soft landscape, on the hard landscape and on the soft landscape.

I tried to make a design fullfilling these three conditions. I designed two opposite landscapes. And each landscape has different functions in itself. For in-between conditions I made a corridor. So, it became an in-between space with the help of spatial experiences and relationships between two different landscapes. This in-between space created a combination and interaction with the side zones(landscapes). The corridor acted differently on the opposite landscapes because of their conditions. Surfaces of this corridor were created with different techniques. So, it had spatial experiences and qualities of these both landscapes, then it could become an in-between space. Additionally, generally common corridors are too narrow and closed. So, I decided to make a wide and open corridor by using transparent surfaces and open zones. Therefore, the experiences of two landscapes could be revealed. In this corridor, people can experience daylight and outside as visual. I considered to making a sense. It wasn’t a physical experience in every zones but mostly visual and auditory experiences.

Here, there are some photos of my model, diagrams and technical drawings.

Page 1