Tag Archives: project

My First House “Studio Home for an Industrial Designer”

çıktı leyloş

Advertisements

Studio Home Proposals

Hey everyone,

Now, I’ll mention about the first proposals of my final project of this semester. It consists of just my first ideas. First of all, I wanted to make interactive spatial conditions in my house. The previous scenario wasn’t changed, still there are two permanent subjects: industrial designers who design small decorative furnitures.  I didn’t want to isolate housing and working area. I tried to make an very experiential space. I want people and spaces have relationships between eachother by means of transparent surfaces and different rectangular forms. There is one common space in the open space (courtyard). Privacy in this house is approaching to this experiential space. The all private areas make a connection with this space. So, it creates a circulation between  working and living spaces. By the way, in the east part of the ground level of this house there is a continuity and transparency throughout the that zone. So, users can  always have a control of their house and experience during the whole day. The other details of these ideas are written in the diagrams.

Here, there are some drawings and diagrams of my proposals that I presented in the first pre-jury. (The scale of all drawings is 1/200)

This the site plan:

re

Plans;

Elevations and sections;

aREw weeee

diagram

MYSCAN_20150417_0006

This is the concept model;

 There is a densier condition in my composition.These densier conditions have effects on the side spaces.



Kayakoy Workshop

Hi there, some weeks ago we went to an excellent village located in Fethiye in Mugla. It’s an amazing city and it is near the Ege Sea. Village’s name is Kayaköy. It  consists of two different settlement. There are many historical houses there which were built in 19th century. They were set on the slopes and they creat a great view! 

When I talk about why we were in Kayaköy, we went there to learn how to make a relievo of an old building. First, we drew just it’s outline without measurement and then, we used some different tools to measure the exact dimensions and levels. When we came back to school, we redrew them in AutoCAD.

After that our professor actually wanted us to produce a restaurated structure in an really old building. We didn’t touch the original and existing construction. If you remember the our final project of this semester, we tried to make a workshop for our industrial designers who comes from our scenarios. We assumed  that they go to Kayaköy to work for four months. So, we tried to design a workshop house for them according to existing spatial conditions. 

Here there are some photos of the house that our professors chose;

In my proposal, the construction that I designed is located inside of existing structure. I used concrete walls and glass which enclose inside. I didn’t use any methods of completing the existing walls or other elements. But, I use the information of that old building. For instance, I extended the structure in hollow parts of existing building. And also these parts create another and experiential space in outside. The whole structure consists of simple rectangular forms. In the entrance there is a huge box which is transition space; staircases and it’s surface which is front of the studio parts is transparent to make a visual sense and interaction with that working area. Also, there is a terrace in the service space of old building. In this space at the ground level there is also open space; courtyard. By the way, I used sliding and transparent door not to prevent transition spaces and to create a continuous permeable spaces.

These are the plans of each floors, elevations and section drawing;

Fullscreen capture 4142015 100205 AM Fullscreen capture 4142015 101520 AM ssssssss

This is the site’s plan (vicinity);

dffffff

The analysis of a construction site: Anatolian Organized Industrial Zone; Administrative building

Hey everybody!

Today, I want to mention about a construction trip and my observations. Two weeks ago, our professor Onur Yüncü who is the lecturer of Arch 241 course took us to a construction yard. This construction is located in Anatolian Organized Industrial Zone in Ankara. It consists of complex buildings. We observed it’s administrative building. It’s architects are Onur Yüncü and Ayşen Savaş. They are really successful architects and they have worked for METU for many years. They have many awarded projects. Onur Yüncü is working for TEDU now. He is one of our professors in college. This project was designed in a year and it has built for one and half years. Let’s talk about this building.

This building was designed for management, actually it’s kind of a main building of that zone. It’s a really observable structure to understand constructional system of a building because the structural processes and other stuff are transparent and obvious. This building is located in a very natural area. It has gren environment. Also there is small lake. That’s why, the users wanted architects to design a nature compatible structure rather than the other high and common official buildings. Actually, the users wanted a single-floor building which looks like a ranch house. But, architects realised that they need one more floor up in a part. This building consists of three parts. Actually they have just one single floor except one part. It has three floor. One of them is underground floor. Also, it has one more floor up because there is an administration part and there are some chairmans’ offices . That’s why they need to be in higher part of that building. In the first floor, there are many offices, convention halls and some meeting and entrance parts. These parts create a U shape. Then, there is a courtyard between them. The another part next to the others has dining hall, kitchen and also there are some important rooms which have the systems of electricity, heating, water and other stuff. Here, there are some images of this project.

Untitled

cgf

These images are from http://www.onuryuncu.com/files/OY-M_Tanitim_2014-02_web.pdf

When we talk about the appearance of the whole building, it looks modern and more natural. It hasn’t many glass surfaces. It has some wooden elements, so it creates a natural and warm view. It looks like a house. The whole building is sitting on the stone floor. On that, there are reinforced concrete columns and then wooden roof. The whole structure is displayed as visual. Processes aren’t hidden. Besides,the huge horizontal facades were balanced by using some vertical wooden surfaces. These stone and wooden elements are harmonizing with the environment. There are many basic rectangular elements which consist of glass, wooden and other surfaces. So, there is always a continuity on the facade.

Inside of the building, we could observe the structural system easily. This building has two different structural system. One of them is scissoring in the main part and the other one is classical post structure, also it has just a concrete ceiling. From the protocol to ther other part, this system is changing. And this transition is visible, one is beamed flooring (with wooden) and the other one has no beam. Concrete combines with the scissoring. It also show the transiton between single floor and two-floor structure (except underground floor) There are also hinges between two different parts which are sitting on the different places (topographical). The hinges which are between two different parts are called dilatation like separating (called ‘dilatasyon’ in Turkish) It consists of foam. The wooden beams carry the roof and also there are some another beams which support the main beams (bearer). They are  called ‘aşık’ in Turkish. They generally passes frequently and they are not strong and thick like the main beams. On the wooden ceiling there are some kind of heat insulation and roof tile. Besides, the carrying system built and designed that building, and some walls end somewhere according to the this system. So, all spaces were controlled and designed with this system. Moreover, this structural system repeats and then it creates a rhythm inside. By the way, inside of the building wooden element also was used for some coatings and benches. Some electricity cable and kind of these stuff were hided with the wooden covering. And some walls were built with red bricks. So all of them create a warm space inside too.

Beams

Dilatation, separation between two different part

20141217_131156

The thickness of the columns are generally 35 cm. And they located in horizontal direction with some gaps 5 or  7 metres. And this process repeats after every 4 metres in other direction. When the height of the building increases, the thicknesses of the columns also increase. Also, the lowest one is 2.5 metres and the highest one is 3.5 metres. These tall columns are near to the entrances from parking area and courtyard. They, create the monumental appearance in the entrance.

Besides, when every surfaces end, there is always a gap (hinge) between the other surfaces.  For example,when a column end in the roof there is a gap between them. It is the same with the ground. Also, hinges show the differentation of materials and surfaces.

Glass surfaces in this building make the spaces wide and sunlit. It can easily use the day light. Also, people can experience the natural environment when they are in this building. In the corridor between the dinning room and other parts there are some windows which were located in different elevations on the wall. So, all of them create different experiences. Besides, dining room was located in a very far from the protocol part because of the food smell and also, it was surrounded with glass surfaces. So, this situation doesn’t make this space closed and it looks light-well.  By the way, in some rooms there are some inside windows. They  provides privacy and create a connection between the other spaces in the building. For instance, during a meeting people can close this window with sliding wooden surfaces or they can observe the other when it is open.  The offices in the second floor have also huge glass surfaces. These rooms have small resting rooms and bathrooms. In front of these offices there is terrace which looks to the small lake. So it creates a very well view. By the way, in front of the assembly room there is huge space. So, they provides a resting and waiting opportunity.

Besides, there is an also extension from the first floor of the protocol parts. It’s direction is also to the lake. There is a connection between this balcony and outside with staircases.

The courtyard between the U shape will be a warm space with wooden. The iron elements will be covered with wooden and then water can flow between the wooden element then it will flow from the concrete floor to the land. By the way, in the entrance of the protocol part there is a well designed and modern staircases. It’s a really dynamic element, and this part is trying to a make a sense for the entrance. This is really important.

By the way, the main entrance with a hall opens to the parking area. So, people can easily pass to it. When we look at the whole building, it is obvious that it remains it’s naturalness and coherence with the environment.

Analysis of Dikmen Valley and Patterned Episodes in-between

First of all, I observed the whole valley in detail. Then, I focused on some sections of it.  There are some differentnesses in the meaning of geographical and social and experiential sense. Generally, the bottom of the valley is used, but in some parts, the sides of it can be experienced physically. Level differences are frequently changing. There are some accessibility from the sides. Besides, there are 2 mosques, funfair, theatre and cafes, so some spaces of it are more gathering space. According to my observations, there is always a continuity in terms of gathering spaces ( welcomed ones) and accessibility. As I said in the previous survey, our site is like niche which goes to different direction. I realized that it creates an interruption. There is a discontinuity. That’s why, I wanted to make a continuity towards to endpoint of our site. I wanted to remain this quality of this valley. Therefore, I wanted to make a rupturing then, people can really stop when they come to the our site. By the way, there is a mosque and school in our site, so they are also reasons to stop there. Actually, the other stuff like funfair and theatre weren’t reason to stop in the valley, because people have a choice to continue to the experience the valley. They can still walk from the sides of this social places. So, the space that I want to create will be different.

Here, there are some photos of the model of our site;

These are my sketches which shows the analysis and sectional scenarios

Untitled-4

Untitled-2MYSCAN_20141125_0001

Site Survey : Dikmen Valley

After the assignment of architectural elements, we started to do our final project. We had an site. It’s Dikmen Valley in Ankara. First, we tried to understand the qualities of an valley. It has sloped sides and it’s a linear formation topographically. Actually, it’s like a corridor because it has different sides which have different spaces and experiences. It creates a space in itself and also, it’s an in-between and isolated space. Besides, topographical qualities of a valley creates a void. A valley also can act as a border. So, Dikmen Valley has all these qualities. Actually, Dikmen Valley is like man-made space, because the municipality of Ankara tried to renew it within urban transformation projects. That’s why, it has many green areas and trees. However, lots of high-rise buildings were constructed around this valley. So, they limited the potential experiences of this valley. And also, the valley looks like a private area although it’s for public because of these buildings. This valley is really long and some parts of it haven’t been restored yet. Topographically, in this valley there are some niches and escape points. But, it’s still continuous.While some zones are man-made , other parts are natural. By the way, generally bottom part of it is used but, sometimes people can experience up levels of the sides of the valley.This valley is actually for pedestrians. People can walk, run, play and rest there. There are some cafes, restaurants, playing areas, running path, sports tools, funfair, theatre and bowers in this valley.

Here there are some photos;

This slideshow requires JavaScript.

We choosed a space to work on it. It’s really well defined space. There are two bridges near to it. It’s actually in a niche of the valley. There are some squatter’s houses, a mosque and a school in our site. These photos are from our site ;

This slideshow requires JavaScript.

2014 RTU International Summer School, Latvia, Cesis

Hi everybody 🙂

This video is about my summer experience. ‘Riga Technical University International Summer School is an annual two–week course in urbanism, architecture and design. Get Well City was an enquiry into local natural assets, traditions of wellness and future ambitions of the town of Cesis, Latvia.’ I participated in this summer school. It was really cool and amazing experience. Now, I have many moments and good friends from this course.

Check it out !

For more information:

http://www.rtusummerschool.lv/